7 MITOV o dnevu sv. Patrika

Nameravate nositi zeleno barvo, se udeležiti parade in uživati v soljeni govedini ob prazniku sv. Patrika ta vikend? Najprej se pozanimajte o dejstvih in spoznajte resnico, ki stoji za napačnimi predstavami o prazniku in človeku, za katerega mislite, da ga je navdihnil.

#1: SVETI PATRIK JE BIL IREC

Čeprav je eden od najpomembnejših svetnikov na Irskem, se je Patrik rodil na območju današnje Anglije, Škotske ali Walesa (interpretacije se zelo razlikujejo) okoli leta 390. Po tradicionalni pripovedi so ga pri šestnajstih letih ugrabili irski razbojniki in ga odpeljali v suženjstvo na Irsko, kjer so ga zadrževali šest let. Patrik je kasneje pobegnil v Anglijo, kjer se je poduhovil in se vrnil na Irsko kot misijonar.

#2: SVETI PATRIK JE BIL BRITANEC

Čeprav je bil rojen na območju Britanije, še ne pomeni, da je bil Britanec. V času njegovega življenja so Britansko otočje okupirali Rimljani, katerim so pripadali tudi Patrikovi starši in posledično tudi sam Patrik. Čeprav naj bi bila njegova družina del rimske aristokracije, ni znano ali je bila keltskega ali italijanskega porekla. V obeh preživelih dokumentih, ki bi jih naj napisal, je pisal v latinščini in se podpisal ‘Patricius’, toda po nekaterih zapisih bi naj bil rojen kot Maewyn Succat.

#3: SVETI PATRIK JE BIL TISTI, KI JE NA IRSKO PRIPELJAL KRŠČANSTVO

Leta 431, še pred začetkom Patrikovega pridiganja na Irskem, bi naj papež Celestin “Ircem, ki verjamejo v Kristusa” poslal škofa Palladiusa, kar pomeni, da so se nekateri prebivalci smaragdnega otoka do takrat že spreobrnili. Ena izmed teorij pravi, da je sveti Patrik v resnici amalgam dveh moških: Palladiusa in sina lokalnega diakona, ki je prvič obiskal Irsko kot suženj.

#4: SVETI PATRIK JE S SMARAGDNEGA OTOKA PREGNAL VSE KAČE

Legenda pravi, da je Patrik stal na irskem pobočju in s pomočjo pridige vse kače na otoku pregnal v morje. Sicer je res, da na smaragdnem otoku ni kač, toda zelo verjetno je, da je bilo tako še preden se je začela pisati človeška zgodovina. Voda Irsko obkroža že od konca zadnje ledene dobe, kar je preprečilo, da bi kače prešle na otok. Pred tem pa je bila pokrita z ledom in prehladna za hladnokrvna bitja. Znanstveniki verjamejo, da je zgodba o kačah alegorija za izkoreninjenje poganske ideologije.

#5: ZELENA BARVA SE ŽE OD NEKDAJ POVEZUJE S SVETIM PATRIKOM

Čeprav je irsko podeželje polno zelenih odtenkov, so vitezi v redu svetega Patrika nosili barvo, ki je bila znana kot modra sv. Patrika. Zakaj je zelena postala tako simbolična za sv. Patrika, da so ljudje začeli piti zeleno pivo, se oblačiti v zeleno in seveda barvati reko Chicago, da bi obeležili praznik, ki ga je navdihnil? Asociacija najbrž sega v 18. stoletje, ko so podporniki irske neodvisnosti uporabili zeleno barvo kot simbol njihovega gibanja.

#6: PRAZNOVANJE DNEVA SV. PATRIKA IZHAJA IZ IRSKE

Do leta 1700 je bil dan sv. Patrika rimsko-katoliški praznik, ki so ga obeleževali samo na Irskem in to brez vreščečega praznovanja, ki ga poznamo danes. Namesto tega so se zatekli k molitvi v cerkvi ali doma. To se je začelo spreminjati, ko so irski priseljenci v Združenih državah 17. marca začeli organizirati parade in druge prireditve kot odraz njihovega ponosa. Za mnoge ljudi po vsem svetu se je dan svetega Patrika razvil v odo irski kulturi (ali vsaj v posplošena različico le-te), za katero so značilne zabave, glasba in predvsem hrana.

#7: TRADICIONALNA JED JE SOLJENA GOVEDINA

Na dan sv. Patrika številni veseljaki v Združenih državah Amerike, Kanadi in drugod postrežejo obilne količine soljene govedine in zelja. Toda na Irskem je vrsta slanine podobne šunki tista, ki se običajno znajde na praznični mizi. V poznem 19. stoletju naj bi irski priseljenci v New Yorku domnevno zamenjali svinjino z govedino, ki so jo kupili od svojih židovskih sosedov. To ne pomeni, da soljeno goveje meso ni tradicionalna irska jed, toda zgodovinsko je bila na smaragdnem otoku svinjina bolj razširjena.

 

Poznate še kakšen mit, povezan s praznovanjem dneva sv. Patrika? Zaupajte nam ga spodaj v komentarjih ali nam pišite na info@cogitas.si

 

(povzeto in prevedeno po članku St. Patrick’s Day Myths Debunked avtorice Jennie Cohen)

Vir: https://www.history.com/news/st-patricks-day-myths-debunked